Alles over aangezichtspijn

Onderdeel van Hoofdpijnnet

Secundaire trigeminusneuralgie/neuropathie

De klachten zijn hetzelfde als bij primaire trigeminusneuralgie, maar hierbij is er een andere oorzaak. Bij de secundaire vorm is er per definitie sprake van een beschadiging van de zenuw (of samendrukking, maar anders dan bij primaire vorm). De twee belangrijkste oorzaken zijn multiple sclerose en herpes zoster (gordelroos). Ondanks de zenuwbeschadiging worden er bij slechts een kwart van de patiënten duidelijke afwijkingen gevonden bij neurologisch onderzoek. Meestal vindt de arts dan gevoelsuitval in een tak van de trigeminuszenuw. De patiënt kan ook andere afwijkingen hebben, bijvoorbeeld gedeeltelijke verlammingen van oogspieren.
Meestal kan de arts de diagnose stellen na goed uitvragen van uw klachten en zorgvuldig lichamelijk onderzoek. Bij een trigeminusneuralgie kan aanvullend onderzoek (MRI- of evt. CT-scan) overwogen worden.

Behandelwijze

Secundaire trigeminusneuralgie/neuropathie bij multiple sclerose (TN-MS)

  • Voor behandeling van TN-MS met medicijnen is carbamazepine of oxcarbazepine de eerste keuze. Oxcarbazepine geeft minder bijwerkingen.
  • Tweede keuze: evt. lamotrigine, gabapentine, topiramaat of misoprostol. De kans op succes is niet bekend.
  • Voor eventuele invasieve ingrepen geldt grote terughoudendheid. Eventuele behandeling dient uitsluitend plaats te vinden in een centrum met veel ervaring.

 

Secundaire trigeminusneuralgie na herpesinfectie

Voor de behandeling van trigeminusneuralgie na een herpesinfectie (gordelroos) gebruikt men verschillende medicijnen. Het is belangrijk om bij vermoeden van gordelroos in het gezicht snel een arts te raadplegen.
Middelen tegen depressie

Bepaalde middelen tegen depressie zijn effectief bij trigeminusneuralgie na een herpesinfectie. Eerste keuze vormen amitriptyline of nortriptyline. Als tweede keuze geldt fluoxetine.
Middelen tegen epilepsie
Gabapentine en pregabaline zijn eveneens middelen van eerste keuze bij trigeminusneuralgie na een herpesinfectie.
Andere middelen
Ook oxycodon is tweede keuze. De derde keuze: bij aanhoudende hevige pijn valt methadon of langwerkende morfine te overwegen. Dit is een uiterste redmiddel.
Lidocaïnepleisters zijn moeilijk toe te passen bij pijn in het gelaat. Capsaïcinecrème in het gelaat wordt sterk afgeraden wegens mogelijke schade aan het oog.
Invasieve behandelingen
Invasieve behandelingen voor trigeminusneuralgie na een herpesinfectie worden afgeraden.

Word lid!

 

word lidDoor lid te worden van Hoofdpijnnet steunt u het werk van de vereniging in het algemeen en de werkzaamheden van de Werkgroep Aangezichtspijn in het bijzonder.

Lees meer

Contact met lotgenoten

forum

Stel vragen, deel uw ervaringen en ontmoet lotgenoten!

 

Lees meer

Zoek op deze website