Alles over aangezichtspijn

Onderdeel van Hoofdpijnnet

Behandelwijze

De behandeling is niet alleen medicamenteus of operatief: veel patiënten beleven trigeminusneuralgie als een invaliderende aandoening, met ernstige sociale en psychische gevolgen. U kunt uw behandelaar helpen door duidelijk uit te leggen wat u dwars zit. Wees open en eerlijk, en na uw verhaal zal hij u verder de weg wijzen.
Goed naar elkaar luisteren is erg belangrijk in deze situatie.

De behandeling van primaire trigeminusneuralgie bestaat in de eerste plaats uit medicijnen. Mensen met epilepsie gebruiken ook deze medicijnen, maar vaak in een andere dosering. Als medicijnen niet helpen, kan de arts bestraling of een operatieve ingreep met u bespreken. Welke behandeling gekozen wordt, hangt af van bijwerkingen en risico’s, het resultaat van eerder toegepaste behandelingen, en uiteraard van wat u wilt.

 

Lees meer over

 

Overwegingen bij de keuze voor een bepaalde behandeling:

 • Bij onvoldoende effect van medicijnen kan de arts met u een invasieve behandeling overwegen:
  • microvasculaire decompressie,
  • behandeling met een Gamma Knife of
  • een zenuwblokkade.
 • Microvasculaire decompressie is het effectiefst, maar geeft ook meer kans op (zeldzame) ernstiger complicaties.
 • Als u jong bent, kunt u een microvasculaire decompressie overwegen, wanneer u de kans op de zeldzame, maar ernstige complicaties accepteert. Deze ingreep dient alleen uitgevoerd te worden in centra met veel ervaring. Bij de andere behandelingen is de kans groter dat de pijn na verloop van tijd weer terugkomt.
 • Bij de keuze voor de invasieve ingreep is het belangrijk om samen met uw arts een grondige afweging van effectiviteit en kans op complicaties te maken. U moet goed weten wat de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen zijn en op basis daarvan samen met uw behandelaar tot een keuze komen.
 • Wanneer een eerste invasieve behandeling niet effectief is, kunt u een andere invasieve behandeling overwegen. Zo is een microvasculaire decompressie mogelijk na een eerdere zenuwblokkade of behandeling met een Gamma Knife (en omgekeerd).
 • Wanneer een eerste serie behandelingen met een Gamma Knife onvoldoende effect heeft, is een tweede serie mogelijk.

Word lid!

 

word lidDoor lid te worden van Hoofdpijnnet steunt u het werk van de vereniging in het algemeen en de werkzaamheden van de Werkgroep Aangezichtspijn in het bijzonder.

Lees meer

Contact met lotgenoten

forum

Stel vragen, deel uw ervaringen en ontmoet lotgenoten!

 

Lees meer

Zoek op deze website