Alles over aangezichtspijn

Onderdeel van Hoofdpijnnet

Primaire trigeminusneuralgie

Patiënten met PTN (zenuwpijn van de trigeminuszenuw, dit is één van de aangezichtszenuwen) hebben herhaalde, kortdurende aanvallen met zeer hevige pijnscheuten aan één kant van het gezicht. De aanvallen duren een fractie van een seconde tot 2 minuten. De pijn straalt uit naar de neusvleugel of naar de onderkaak.
De aanvallen kunnen uitgelokt worden door het aanraken van kleine gebieden (triggerpoints), bijv. de neusvleugel. Ook temperatuursinvloeden, airconditioning of bewegingen (kauwen, scheren, tandenpoetsen of praten) kunnen een pijnaanval uitlokken.
De aanvallen verlopen volgens een herkenbaar patroon bij dezelfde patiënt. Er wordt aangenomen dat druk op de trigeminuszenuw door een bloedvat (ter hoogte van de achterste  schedelgroeve) de meest voorkomende oorzaak is van primaire trigeminusneuralgie. Deze druk zou zorgen voor plaatselijke prikkeling en soms aantasting van de zenuw. Hierdoor ontstaan de kenmerkende pijnklachten.


TN3irritation

Word lid!

 

word lidDoor lid te worden van Hoofdpijnnet steunt u het werk van de vereniging in het algemeen en de werkzaamheden van de Werkgroep Aangezichtspijn in het bijzonder.

Lees meer

Contact met lotgenoten

forum

Stel vragen, deel uw ervaringen en ontmoet lotgenoten!

 

Lees meer

Zoek op deze website