Alles over aangezichtspijn

Onderdeel van Hoofdpijnnet

Vaataandoeningen

Ontsteking van de slagaderwand bij de slaap

Een ontsteking van de slagader aan de zijkant van het hoofd, bij de slaap, is relatief zeldzaam. Het is een plaatselijke ontsteking, die kan leiden tot vaatschade. De aandoening komt meestal boven het 50ste levensjaar voor.
Een- of tweezijdige hoofdpijn en aangezichtspijn zijn de meest voorkomende symptomen van deze aandoening. Het gaat daarbij om nieuw ontstane, plaatselijke hoofdpijn. Echter, er zijn geen specifieke kenmerken van de pijn. Soms is er zelfs geen opvallende hoofdpijn.
Bijkomende klachten zijn vermoeidheid, gewichtsverlies, kaakkramp of een pijnlijk gezwollen slagader aan de slaap. Deze slagader klopt minder dan normaal. Aanraken ervan kan pijn doen. Ook kunnen patiënten soms minder scherp zien. Daarbij kan het eerst om voorbijgaande oogklachten gaan (kortdurende uitval van het zien).
Later hebben patiënten steeds last van wazig zien en ten slotte kan zelfs blindheid ontstaan. Om dit te voorkomen is tijdige diagnostiek belangrijk.

  • Er is kans op ernstige complicaties bij een ontsteking van de slagader ter hoogte van de schedel (onder meer bij de slapen). Daarom zal de arts snel onderzoek doen bij patiënten boven de 50 jaar met recente en aanhoudende hoofd- en aangezichtspijn.
  • Als de arts na lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek nog twijfelt, kan weefselonderzoek van de slagader nodig zijn.
  • Bij vermoeden van zo’n ontsteking en recente klachten over slechter zien, zal de arts snel starten met hoge doses corticosteroïden. Dit om complicaties zoals blindheid te voorkomen.

Word lid!

 

word lidDoor lid te worden van Hoofdpijnnet steunt u het werk van de vereniging in het algemeen en de werkzaamheden van de Werkgroep Aangezichtspijn in het bijzonder.

Lees meer

Contact met lotgenoten

forum

Stel vragen, deel uw ervaringen en ontmoet lotgenoten!

 

Lees meer

Zoek op deze website