Alles over aangezichtspijn

Onderdeel van Hoofdpijnnet

Aandoeningen die te maken hebben met het oog

Bij pijn in het oog is er vaak ook roodheid, maar oogpijn kan ook voorkomen zonder dat er afwijkingen te zien zijn. (Zeer zelden komt dit door bedreigende oorzaken buiten het oog.) Echte oogproblemen als oorzaak van aangezichtspijn komen veel vaker voor. Denk aan vermoeide en/of droge ogen, hoge oogdruk, ontsteking van het oog of pijn door een afwijking in het kraakbeen bij het oog (trochlea-pijn).

Vermoeide ogen

Bij klachten over vermoeide ogen kan het gaan om pijn in en rond het oog of om hoofdpijn door inspanning zoals lezen. Dit kan komen doordat u geen goede bril
draagt of doordat u uw oogspieren aanspant. Waarschijnlijk zijn vermoeide ogen vaak een oorzaak van aangezichtspijn.

Ontsteking van het oog

De ziekte is zeldzaam, maar bij hevige pijn in één of beide ogen is er kans dat het een ontsteking is. Voor de diagnostiek zal de oogarts echografie gebruiken.

Hoge oogdruk

Pijn en minder scherp zien houden vaak verband met hoge oogdruk. Als u pijn heeft in en rond het oog en wazig ziet in het donker, dan kan dit komen door verhoogde
oogdruk (een soort glaucoom).

Droge ogen

Ontstekingen en ziekte kunnen leiden tot droge ogen. Daardoor kan het oppervlak van het oog beschadigd raken, wat onder andere pijnklachten kan geven.

Trochlea-pijn

Een specifiek soort oogpijn is trochlea-pijn, die vaak uitstraalt naar de gehele schedelhelft. Het is een zeurende pijn die piekt tot stekende pijn. Vaak neemt de
pijn ’s nachts toe en de patiënt wordt er dan wakker van.

Behandelwijze

Vermoeide ogen

Therapie: orthoptie, bril, prisma. Een lichte vorm van scheelzien komt bij circa 80% van de mensen voor. Dit kan leiden tot vermoeide ogen of pijn, bijv. tijdens langdurig lezen. Zo nodig kan men dit corrigeren met een bril of chirurgie.

Ontsteking van het oog

Therapie: pijnstillers (NSAID’s), steroïden. Meestal helpen pijnstillers met ontstekingsremmende en koortswerende werking (NSAID’s).

Hoge oogdruk

Therapie: laserbehandeling van de iris. Deze behandeling is vaak voldoende om de oogdruk weer normaal te maken. Soms is aanvullende behandeling nodig met oogdruppels.

Droge ogen

Therapie: kunsttranen, plaatselijke medicijnen of plugjes. Kunsttranen helpen bij lichte tot matige klachten. Bij ernstige vormen kan pilocarpine helpen of het plaatsen van plugjes.

Trochlea-pijn

Therapie: injectie. Plaatselijke injectie met een corticosteroïd helpt bij bijna alle patiënten, maar de pijn komt wel vaak weer terug.

Word lid!

 

word lidDoor lid te worden van Hoofdpijnnet steunt u het werk van de vereniging in het algemeen en de werkzaamheden van de Werkgroep Aangezichtspijn in het bijzonder.

Lees meer

Contact met lotgenoten

forum

Stel vragen, deel uw ervaringen en ontmoet lotgenoten!

 

Lees meer

Zoek op deze website